Zápal v tele - a ako ho vyhnať pomocou stravy a byliniek

Zápal je ako strážca, ktorý sa postaví na obranu tela, keď hrozí nebezpečenstvo. No ak sa zdrží pridlho, z ochrancu sa stáva tichý škodca. Bez výstrah, bez hluku. Len tak, potichu si robí svoju prácu – a nie práve v prospech zdravia. Hovoríme o chronickom zápale, ktorý sa môže v tele udomácniť na dlhé roky a nerušene spájať s ochoreniami modernej doby – od cukrovky, cez poruchy imunity po temné tiene depresie.

A lepšia správa? Riešenie často držíte vo vlastných rukách – alebo presnejšie povedané, kladiete si ho priamo na tanier.

krájanie citróna a zázvoru ženskými rukami na doske

Príčiny a prejavy chronického zápalu

Chronický zápal vzniká, keď sa prirodzený obranný mechanizmus tela, ktorý má pomáhať, vymkne spod kontroly. Namiesto toho, aby dočasne zasiahol a potom ustúpil, ostáva aktívny a neustále stimuluje imunitný systém.

Čo môže chronický zápal spustiť?

  • dlhodobý stres
  • nedostatok pohybu
  • znečistené prostredie
  • nadbytok cukru a priemyselne spracovaných potravín
  • fajčenie a alkohol
  • nerovnováha črevnej mikroflóry

Ako ho spoznáte?

Prejavy môžu byť nenápadné, no pretrvávajúce: únava, bolesti kĺbov, tráviace ťažkosti, časté prechladnutia, či problémy so sústredením. Mnohí ľudia roky netušia, že ich problémy súvisia práve so zápalom v tele.

Ako strava ovplyvňuje zápalové procesy

Strava môže byť benzínom do ohňa – alebo hasiacim prístrojom. Ak v jedálničku dominujú cukor, biele pečivo, vyprážané jedlá a priemyselne upravené produkty, telo produkuje viac prozápalových látok (cytokínov). Naopak, protizápalová strava pôsobí ako balzam.

Zdravé črevá, dostatok antioxidantov a správne tuky výrazne ovplyvňujú, ako telo na podnety reaguje.

Protizápalová strava: Čo zaradiť do jedálnička

Základom je návrat k prirodzenosti. Vyvážená, zdravá strava bohatá na živiny a bez zbytočnej „chémie“ dokáže zázraky.

Čo konkrétne zaradiť?

  • Olivový olej – za studena lisovaný, plný zdravých tukov a polyfenolov, ktoré pomáhajú tlmiť zápal.
  • Omega 3 mastné kyseliny – nachádzajú sa v tučných rybách (losos, makrela), ľanových semienkach či vlašských orechoch.
  • Ovocie a zelenina – najmä bobuľové plody, listová zelenina, brokolica či červená repa – všetko bohaté na antioxidanty.
  • Strukoviny a celozrnné obilniny – podporujú trávenie a zdravú črevnú mikroflóru.
  • Koreni – najmä kurkuma a zázvor s výraznými protizápalovými účinkami.

Naopak, obmedziť treba rafinovaný cukor, údeniny, bielu múku, vyprážané jedlá a sladené nápoje.

olivový olej v malej miske s čiernymi a zelenými olivami

Bylinky a prírodné doplnky proti zápalu

Príroda má bohatú lekáreň. Niektoré bylinky a rastlinné doplnky pôsobia na zápal v tele ako prírodné lieky.

  • Kurkuma – obsahuje kurkumín, silný antioxidant a protizápalovú látku. Lepšie sa vstrebáva v kombinácii s čiernym korením a zdravým tukom.
  • Zázvor – zahrieva, podporuje trávenie a zmierňuje zápaly i bolesti svalov.
  • Rozmarín a tymian – majú antibakteriálne a protizápalové účinky.
  • Zelený čaj – obsahuje katechíny s antioxidačnými účinkami.
  • Adaptogény – ako napríklad ashwagandha, reishi alebo ženšen – pomáhajú telu vyrovnať sa so stresom, čím nepriamo prispievajú k zníženiu zápalových procesov.

##PRODUKT## https://www.natima.sk/swanson-turmeric--kurkuma--720-mg--240-kapsul/

##PRODUKT## https://www.natima.sk/natios-bio-zazvor-prasok--100-g/

##PRODUKT## https://www.natima.sk/natios-ashwagandha-extract--5000-mg--extra-strength--90-veganskych-kapsul/

Životný štýl ako doplnok k strave

Bez pohybu a duševnej rovnováhy to nepôjde. Okrem toho, čo jeme, ovplyvňuje chronický zápal aj náš životný štýl.

  • Pravidelný pohyb – udržiava nízku hladinu zápalových markerov.
  • Kvalitný spánok – nedostatok spánku zvyšuje hladinu stresových hormónov, ktoré podporujú zápal.
  • Obmedzenie stresu – chronický stres = chronický zápal. Pomáhajú relaxačné techniky, dychové cvičenia alebo joga.
  • Pobyt v prírode – znižuje krvný tlak, upokojuje myseľ a posilňuje imunitu.

Tipy na každodenné uplatnenie

Zmena životného štýlu nemusí znamenať radikálne zmeny. Stačí malé kroky.

  • Nahraďte bežný olej za olivový olej lisovaný za studena.
  • Pridajte kurkumu a zázvor do polievok, smoothie alebo čajov.
  • Každý deň si dajte porciu zeleniny a ovocia, ideálne v čo najpestrejších farbách.
  • Namiesto bielej múky používajte celozrnné alternatívy.
  • Začnite deň šálkou zeleného čaju namiesto sladenej kávy.
  • Vyhraďte si 30 minút denne na pohyb – prechádzka, joga, bicykel, tanec – čokoľvek, čo vám robí radosť.

mladá žena s úsmevom si pochutnáva na jahode

Magazíny, ktoré písali o chronickom zápale

  • TvojeZdravie.sk - Tento článok sa zameriava na potraviny, ktoré pomáhajú znižovať chronický zápal v tele.Zdôrazňuje význam konzumácie ovocia a zeleniny bohatých na antioxidanty, zdravých tukov, ako sú omega-3mastné kyseliny, a fermentovaných potravín na podporu črevnej mikroflóry. Tiež upozorňuje na potraviny,ktorým by sa malo vyhýbať, ako sú spracované potraviny a rafinované cukry. (https://tvojezdravie.sk/)
  • Vysetrenie.sk - Článok predstavuje sedem prírodných prostriedkov, ktoré môžu pomôcť zmierniť zápal v telebez použitia chemických liekov. Medzi nimi sú bylinky a koreniny ako kurkuma, zázvor, cesnak a zelený čaj,ktoré majú protizápalové účinky.Článok tiež poskytuje tipy na ich zaradenie do každodennej stravy.(https://vysetrenie.zoznam.sk/)
  • Zdravopedia.sk - Článok sa venuje potravinám, ktoré bojujú proti zápalu a obnovujú zdravie na bunkovejúrovni. Zdôrazňuje význam zelenej listovej zeleniny, ktorá je bohatá na antioxidanty a flavonoidy. Tiežposkytuje recept na protizápalovú šťavu obsahujúcu zeler, uhorku, ananás, zelené jablko, špenát, citrón azázvor. (https://zdravopedia.sk/)

Záver – Na čo nezabudnúť

Zápal je prirodzenou súčasťou obranyschopnosti, no ak sa usadí natrvalo, môže nenápadne ničiť vaše zdravie. Dobrá správa je, že pomocou protizápalovej stravy, byliniek a úpravy životného štýlu ho môžete udržať pod kontrolou.

Nejde o extrémy. Ide o návrat k prirodzenosti, jednoduchosti a rovnováhe. Zdravá strava, trocha pohybu, pokojnejšia myseľ – a váš vnútorný oheň bude horieť len vtedy, keď to bude naozaj potrebné.

Zdroje

  1. https://tvojezdravie.sk/strava-chronicky-zapal/39439
  2. https://www.fitzivot.cz/zdravi/potraviny-zanet-protizanetlive/?
  3. https://www.healthline.com/nutrition/anti-inflammatory-diet-101

##AUTOR##KATEŘINAT

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/ako-jest-sezonne-a-preco-je-to-pre-vase-telo-dolezite/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/prirodne-alternativy-klasickych-liekov-na-bolest/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/co-su-adaptogeny-a-ako-vam-mozu-pomoct-zvladat-stres/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/kurkuma--ake-ma-naozaj-ucinky-na-zdravie/

##BLOG## https://www.natima.sk/blog/co-sa-stane-s-vasim-telom--ked-zacnete-uzivat-omega-3-pravidelne-/