Kakao - Superpotravina plná zdravia

Kakao je superpotravina známa svojou špecifickou chuťou a bohatým obsahom zdraviu prospešných látok vrátane minerálov, vlákniny, teobromínu a v neposlednom rade polyfenolov, čo sú chemické zlúčeniny nachádzajúce sa v rastlinách. Polyfenoly pôsobia ako antioxidanty, čím neutralizujú nebezpečné voľné radikály a chránia nielen kardiovaskulárny systém

BIO-kratky-popisek-KAKAO_1Kakao je dostupné v dvoch formách: kakaový prášok alebo drvené kakaové bôby. Kakaový prášok je ideálny na prípravu klasického kakaa s mliekom alebo na posypanie rôznych dezertov. Drvené kakaové bôby sú zasa ideálne na ochutenie jogurtov a smoothies alebo ako prísada na pečenie a ozdoba.

NATIOS BIO Theobroma cacao pochádza zo 100 % bio kakaa v bio kvalite. Nepražené kakaové bôby sú vhodné na zahnanie hladu, doplnenie energie alebo doplnenie vyššie uvedených zdravotných benefitov.

Zdravie prospešné látky v kakau:

I. Polyfenoly

Polyfenoly sú prirodzené antioxidanty, ktoré sa nachádzajú v potravinách, ako je ovocie, zelenina, čaj, čokoláda a víno, pričom kakao je jedným z najbohatších zdrojov polyfenolov. Polyfenoly sa spájajú s rôznymi zdravotnými účinkami:

  • Môžu znížiť hladinu cukru v krvi

SrdcePolyfenoly môžu pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi, čo pomáha znížiť riziko vzniku cukrovky 2. typu. Je to čiastočne preto, že polyfenoly môžu zabrániť rozkladu škrobu na jednoduché cukry a znížiť nárast glykémie po jedle. Tieto zlúčeniny môžu tiež pomôcť stimulovať vylučovanie inzulínu, jedného z hlavných hormónov zodpovedných za spracovanie glukózy a udržiavanie jej stabilnej hladiny v krvi. 

  • Môžu podporiť kardiovaskulárne zdravie

Pridanie polyfenolov do stravy môže podporiť zdravie vášho kardiovaskulárneho systému vďaka ich antioxidačným schopnostiam. Polyfenoly môžu tiež znížiť krvný tlak a hladinu LDL - "zlého cholesterolu" a zvýšiť hladinu HDL - "dobrého cholesterolu".

  • Môžu podporiť zdravé trávenie
    Traveni

Polyfenoly môžu prospievať tráveniu tým, že podporujú rast prospešných črevných baktérií a zároveň potláčajú škodlivé baktérie. Vďaka svojim protizápalovým schopnostiam sú schopné podporovať aj boj proti zápalovým ochoreniam čriev..

  • Môžu podporiť funkciu mozgu
    Nervova soustava

Polyfenoly môžu pomôcť zvýšiť pozornosť a zlepšiť pamäť. Okrem iného sa konzumácia kakaa všeobecne spája so zlepšením nálady a upokojením.

II. Minerály

  • Horčík

Kakao mineralyHorčík je druhým najrozšírenejším minerálom v našich bunkách a prekonáva ho len draslík. Zohráva kľúčovú úlohu v rôznych enzýmových funkciách a vo viac ako 600 biochemických reakciách. 

  • Zinok

Zinok je nevyhnutný minerál pre normálne fungovanie mnohých systémov a orgánov v tele vrátane kostrového, imunitného, neurologického a endokrinného systému. Pôsobí aj ako silný antioxidant.

  • Draslík

Draslík je nevyhnutný pre správne využitie energie a je dôležitým elektrolytickým minerálom, ktorý potrebujú všetky svaly v tele vrátane najdôležitejšieho svalu, srdca. 

  • Selén

Selén je kľúčovou zložkou jedného z hlavných antioxidačných enzýmov v tele. Selén poskytuje životne dôležitú ochranu srdca, prostaty a mnohých ďalších orgánov a systémov v celom tele. Okrem toho ovplyvňuje imunitný systém, plodnosť a kognitívne funkcie..

  • Železo

Prítomnosť železa je dôležitá pre tvorbu krvi, okysličovanie organizmu, imunitný systém a kognitívne funkcie..

III. Theobromín

Teobromín v kakau je porovnateľný s kofeínom v káve. Štruktúra týchto dvoch látok je veľmi podobná, preto nie je prekvapujúce, že terobromín je známy svojimi stimulačnými účinkami. Teobromín sa od kofeínu líši predovšetkým tým, že jeho účinky sú miernejšie, ale na druhej strane dlhšie trvajúce.

THEOBROMIN KOFEIN

Niektoré výskumy okrem iného naznačujú, že teobromín môže pôsobiť ako prostriedok proti kašľu. Teobromín môže rozšíriť dýchacie cesty, a tým uľahčiť dýchanie pri rôznych ochoreniach, ako je napríklad astma. Vďaka svojim protizápalovým účinkom môže pomôcť aj pri rôznych zápaloch dýchacích ciest. Táto oblasť však ešte nie je na 100 % klinicky potvrdená.

IV. Vláknina

Vláknina je sacharid, ktorý pochádza z rastlinných produktov a je dôležitý pre optimálnu funkciu tráviaceho systému. Kakao je veľmi bohaté na vlákninu, preto je obsah sacharidov v kakau taký vysoký.. 


NATIOS BIO Theobroma cacao, Drvené kakaové bôby a NATIOS BIO Theobroma cacao, Kakaový prášok si môžete pozrieť tu:NATIOS Kakao prášek a drcené

zobrazit SK