Dojčíte a potrebujete podporiť tvorbu mlieka?

Dojčenie je bežný spôsob kŕmenia dojčiat. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča dojčenie ako výlučnú metódu výživy detí do 6 mesiacov. Po tomto období by sa mali deťom podávať výživné príkrmy a dojčenie by malo v ideálnom prípade pokračovať až do veku 2 rokov.

Existuje mnoho faktorov, ktoré môžu prispieť k tomu, že matky po pôrode nedojčia alebo predčasne prestanú dojčiť. Z prieskumov vyplýva, že najčastejším dôvodom ukončenia dojčenia, ktorý samy uviedli, bola nedostatočná tvorba materského mlieka (približne 30 % matiek).

Banner Kojení Natios Fenugreek Blessed Thistle Breastfeeding

Z tohoto důvodu řada matek začíná užívat takzvaná Galaktagoga, což jsou skupiny látek a léků, u nichž je prokázáno nebo se předpokládá, že podporují laktaci a její následné udržení. Jinými slovy, galaktagoga jsou produkty, které ženy mohou užívat k vyvolání, zvýšení nebo udržení tvorby mléka.

Na celom svete ženy používajú mnohé alternatívne metódy (špeciálne diéty) a látky (galaktagoga) na zvýšenie tvorby materského mlieka. V západnom svete medzi najčastejšie byliny používané ako galaktagoga patrí predovšetkým Fenugreek (Trigonella foenum-gracum / senovka grécka). Ďalšie často užívané byliny pre podporu laktácie potom sú napríklad Blessed Thistle (benedikt lekársky), Moringa oleifera (moringa olejodarná), Milk thistle (pestrec mariánsky), alebo Marshmallow (proskurník lekársky) [1]

Kombinácia Fenugreek a Blessed Thistle

Hoci je fenugreek najčastejšie používanou bylinkou na podporu tvorby materského mlieka, mnohé mamičky kombinujú senovku grécku s niektorými inými bylinkami, aby zvýšili jej potenciálny prínos. Zďaleka najpoužívanejšou a pravdepodobne najúčinnejšou kombináciou je fenugreek + blessed thistle. V tomto blogu sa pozrieme na to, čo tieto bylinky vlastne sú a aké výhody môžu poskytnúť.

Čo je vlastne Fenugreek? Pískavice foto-min

Fenugreek (senovka grécka) je ďatelinová bylina pochádzajúca zo Stredomoria, južnej Európy a západnej Ázie. Jeho semená, ktoré voňajú a chutia ako javorový sirup, sa používajú pri varení a ako liek. Senovka grécka je jednou z najstarších liečivých rastlín, ktorá má svoje korene v tradičnej indickej a čínskej medicíne. Takmer na celom svete sa táto bylina tradične používa na podporu laktácie u dojčiacich žien. V niektorých prípadoch sa uvádza, že senovka grécka môže pomôcť zvýšiť objem vyprodukovaného mlieka až na neuveriteľný dvojnásobok. [2-8]

  • Zvyšuje produkciu materského mlieka
  • V dôsledku toho podporuje rýchlosť priberania na váhe u novorodencov
  • Podporuje zotavenie po pôrode
  • Znižuje hladinu cukru v krvi
  • Pomáha znižovať hladinu cholesterolu
Čo je vlastne Blessed Thistle? Blessed-min

Blessed Thistle (benedikt lekársky) je rastlina pochádzajúca zo Stredomoria. Táto rastlina je známa aj ako posvätný bodliak. Používa sa už od stredoveku na liečbu mnohých chorôb, podporu zdravia tráviaceho traktu a prevenciu infekcií. V súčasnosti sa benediktín najčastejšie používa na podporu tvorby materského mlieka u dojčiacich matiek. [9, 10]

  • Stimuluje prietok krvi cez mliečne žľazy
  • Zvyšuje a obohacuje tok mlieka
  • Obsahuje látku cnicin, ktorá podporuje trávenie
  • Môže tiež pomôcť pri plynatosti alebo bolesti žalúdka
NATIOS Fenugreek & Blessed Thistle, 600 mg, 120 veganských kapsúl

Ako už bolo spomenuté, najčastejšie používanou bylinou na podporu laktácie je fenugreek. Na posilnenie a doplnenie jej účinkov sa často kombinuje s blessed thistle. Práve túto kombináciu nájdete v novom produkte Natios: Fenugreek & Blessed Thistle, 600 mg, 120 veg. kapsúl. Tento doplnok stravy je vyrobený 100% bez akýchkoľvek prísad, konzervačných látok alebo éčok a dodáva sa vo forme vegánskych kapsúl.

Blessed-min

Pôsobí fenugreek a blessed thistle na každého?

Vo väčšine štúdií sa galaktagoga testujú v porovnaní s placebom. Vo väčšine prípadov vedie užívanie najmä senovky gréckej k výraznému zvýšeniu produkcie materského mlieka. Je však pár zaznamenaných prípadov, kedy nedošlo k žiadnemu či iba minimálnemu nárastu. Odporúčame teda najskôr byliny otestovať, než nakúpite ročné zásoby.

Ako rýchlo galaktagoga pôsobí?

V niektorých prípadoch sa uvádza, že účinok galaktagog sa môže prejaviť v priebehu prvých 24 až 48 hodín po ich užití. Ako to však býva, tento fakt je veľmi individuálny. [11, 12]

Ako užívať fenugreek a blessed thistle?

Odporúčané dávkovanie je vždy uvedené pri danom výrobku. Vo všeobecnosti však odporúčame užívať aspoň 1,7 g každej byliny v menších dávkach počas priebehu dňa. Užívanie doplnkov stravy je vždy vhodné najprv konzultovať s lekárom. Počas tehotenstva neužívajte produkty s obsahom blessed thistle!

Nevýhody konzumácie fenugreek a blessed thistle:

Výnimočne sa u niektorých matiek môžu vyskytnúť alergické reakcie pri konzumácii senovky gréckej a benediktu lekárskeho. Alergická reakcia pri nižších dávkach zvyčajne nie je závažná. Odporúčame však vyhnúť sa tejto kombinácii bylín, najmä ak trpíte alergiami:

  • Rastliny z čeľade Fabaceae (bobovité), kde patrí napríklad cícer, sója či práve senovka
  • Rastliny z čeľade Asteraceae (hviezdnicovité), kde patrí napríklad bodliak, čakanka, harmanček alebo práve benedikt

Ak si nie ste istí alergiou, odporúčame vám vyskúšať prvý deň iba 1, maximálne 2 kapsule prípravku a sledovať účinky. V každom prípade je vhodné poradiť sa o zaradení akéhokoľvek výživového doplnku s lekárom a zohľadniť svoj aktuálny zdravotný stav. [13]

Použitá literatúra:
[1] T. F. Sim, H. L. Hattingh, J. Sherriff, a L. B. G. Tee, „The Use, Perceived Effectiveness and Safety of Herbal Galactagogues During Breastfeeding: A Qualitative Study", International Journal of Environmental Research and Public Health, roč. 12, č. 9, Art. č. 9, zář. 2015, doi: 10.3390/ijerph120911050.
 
[2] E. Basch, C. Ulbricht, G. Kuo, P. Szapary, a M. Smith, „Therapeutic Applications of Fenugreek", Alternative medicine review : a journal of clinical therapeutic, roč. 8, s. 20–7, bře. 2003.
 
[3] C. Turkyılmaz et al., „The effect of galactagogue herbal tea on breast milk production and short-term catch-up of birth weight in the first week of life", J Altern Complement Med, roč. 17, č. 2, s. 139–142, úno. 2011, doi: 10.1089/acm.2010.0090.
 
[4] A. B. Forinash, A. M. Yancey, K. N. Barnes, a T. D. Myles, „The Use of Galactogogues in the Breastfeeding Mother", Ann Pharmacother, roč. 46, č. 10, s. 1392–1404, říj. 2012, doi: 10.1345/aph.1R167.
 
[5] R. D. Sharma, T. C. Raghuram, a N. S. Rao, „Effect of fenugreek seeds on blood glucose and serum lipids in type I diabetes", Eur J Clin Nutr, roč. 44, č. 4, s. 301–306, dub. 1990.
 
[6] J. A. Abdel-Barry, I. A. Abdel-Hassan, A. M. Jawad, a M. H. al-Hakiem, „Hypoglycaemic effect of aqueous extract of the leaves of Trigonella foenum-graecum in healthy volunteers", East Mediterr Health J, roč. 6, č. 1, s. 83–88, led. 2000.
 
[7] A. Kochhar a M. Nagi, „Effect of supplementation of traditional medicinal plants on blood glucose in non-insulin-dependent diabetics: a pilot study", J Med Food, roč. 8, č. 4, s. 545–549, 2005, doi: 10.1089/jmf.2005.8.545.
 
[8] Z. Madar, R. Abel, S. Samish, a J. Arad, „Glucose-lowering effect of fenugreek in non-insulin dependent diabetics", Eur J Clin Nutr, roč. 42, č. 1, s. 51–54, led. 1988.
 
[9] P. Shinde, P. Patil, V. Bairagi, a P. Shinde, „HERBS IN PREGNANCY AND LACTATION: A REVIEW APPRAISAL", IJPSR, č. 3, s. 3001–3006, 2012.
 
[10] A. Al-Snafi, „The Constituents and Pharmacology of Cnicus Benedictus-A Review", The Pharmaceutical and Chemical Journal, roč. 3, s. 129–135, led. 2016.
 
[11] A. Al-Snafi, „The Constituents and Pharmacology of Cnicus Benedictus-A Review", The Pharmaceutical and Chemical Journal, roč. 3, s. 129–135, led. 2016.
 
[12] T. M. Khan, D. B.-C. Wu, a A. V. Dolzhenko, „Effectiveness of fenugreek as a galactagogue: A network meta-analysis", Phytotherapy Research, roč. 32, č. 3, s. 402–412, 2018, doi: 10.1002/ptr.5972.
 
[13] S. P. Patil, P. V. Niphadkar, a M. M. Bapat, „Allergy to Fenugreek (Trigonella foenum graecum)", Annals of Allergy, Asthma & Immunology, roč. 78, č. 3, s. 297–300, bře. 1997, doi: 10.1016/S1081-1206(10)63185-7.