Huba Lion's Mane: Prírodný neurologický zázrak?

Ľudia sa v poslednej dobe čoraz viac odvracajú od nadmerného používania komerčne vyrábaných liekov a hľadajú zdravie v prírode. Veľký rozmach v tomto smere zažívajú vitálne jedlé huby, ktorých účinky sú známe už tisícky rokov a ktoré hojne využívajú aj obyvatelia Číny, Japonska a Indie. Jednou z týchto významných liečivých húb je Lion's Mane (známa aj ako Hericium erinaceus, Koralovec ježovitý alebo yamabushitake).

Lions Mane Blog Banner

Odkiaľ pochádza a ako vyzerá?

Jej domovským prostredím je Severná Amerika, Európa a Ázia. Jedná sa o stopkovýtrusnú hubu rodu Hericium (koralovec). Existuje niekoľko desiatok druhov koralovca, ktoré sa vyskytujú po celom svete. V Českej republike a na Slovensku rastie napríklad koralkovec ježovitý (H. erinaceus), koralkovec bukový (H. coralloides) alebo koralkovec jedľový (H. flagellum). U nás je pomerne vzácny a nie veľmi známy, pretože rastie v zime, keď veľa ľudí nechodí do lesa.

Ide o parazitickú, hoci jedlú hubu, ktorá rastie na kmeňoch listnatých stromov, najmä bukov a dubov, na ktorých vytvára husté, biele, nerozvetvené plodnice pokryté drobnými tŕňmi a dlhými strapcami. Jej vzhľad môže pripomínať leviu hrivu - odtiaľ pochádza názov Lion's Mane, ktorý v angličtine doslova znamená "Levia hriva".1

Prospešné látky a ich účinky

Levia hriva obsahuje bioaktívne látky, ktoré majú mnoho priaznivých účinkov na organizmus, najmä na mozog, srdce a črevá. Zo špecifických látok obsahuje huba najmä hericenóny (v plodniciach) a erinacíny (v mycéliu). Medzi uvádzané zdraviu prospešné vlastnosti plodníc húb a mycélia patria antibiotické, antikarcinogénne, antidiabetické, protiúnavové, antihypertenzné, antihyperlipodemické, kardioprotektívne, hepatoprotektívne, nefroprotektívne a neuroprotektívne vlastnosti. Pripisujú sa im aj účinky na podporu proti starnutiu, v boji proti úzkosti a depresii alebo na zlepšenie kognitívnych schopností. Tieto účinky sa využívajú napríklad pri prevencii alebo liečbe chronických kognitívnych a neurologických ochorení.

Aké benefity ponúka Lion's Mane?
I. Demencia, Alzheimerova choroba a iné ochorenia nemajú vďaka Lion's Mane šancu

Lekár mozog nervový systém NATIMA 1200Aj keď uvedené tvrdenie môže byť zavádzajúce, Lion's Mane skutočne zohráva významnú úlohu pri ochrane pred vznikom demencie vrátane Alzheimerovej choroby. S pribúdajúcim vekom sa kognitívne schopnosti zvyčajne zhoršujú a schopnosť mozgu vytvárať nové nervové spojenia klesá. To často spôsobuje zhoršenie kognitívnych funkcií a vedie k rozvoju demencie.

Lion's Mane obsahuje dve špeciálne zlúčeniny, o ktorých sa predpokladá, že dokážu stimulovať rast mozgových buniek a chrániť pred degeneratívnymi procesmi: hericenóny a erinacíny. Existuje dokonca štúdia z roku 2020 vykonaná na ľuďoch s rozvíjajúcou sa Alzheimerovou chorobou, ktorá zistila, že užívanie 1 gramu Hericia denne počas 49 týždňov výrazne zlepšilo výsledky kognitívnych testov v porovnaní s placebom.2

II. Zmiernenie depresie alebo úzkosti

Pocity úzkosti a depresie zažíva až tretina ľudí v rozvinutom svete. Predpokladá sa, že vďaka protizápalovým účinkom, ktoré levia hriva má, môže zmierniť príznaky úzkosti a depresie. Extrakt z Lion's Mane pomáha regenerovať mozgové bunky, čím zlepšuje fungovanie hipokampu, oblasti mozgu, ktorá spracováva spomienky a emocionálne reakcie.3 Zlepšenie fungovania hipokampu môže byť zodpovedné aj za zníženie úzkostného a depresívneho správania. Zaznamenali sa aj účinky na dlhodobé zlepšenie nálady a zvýšenie koncentrácie.4

III. Zotavenie po narušení CNS

Poranenie mozgu alebo miechy môže mať rôzne nepriaznivé zdravotné následky. Často dochádza k ochrnutiu alebo strate mentálnych funkcií, ktorých liečenie môže trvať dlho. Predpokladá sa, že Lion's Mane pomáha urýchliť zotavenie z takýchto poranení alebo porúch tým, že stimuluje rast a obnovu nervových buniek.5 Tiež pravdepodobne znižuje závažnosť poškodenia mozgu po mŕtvici.

Doktor Doctor NATIMA 1600

IV. Ochrana tráviaceho traktu

Pomerne častým problémom súvisiacim s tráviacim traktom je vznik vredov, ktoré najčastejšie postihujú žalúdok, ale môžu sa vyskytnúť aj v tenkom a hrubom čreve. Lion's Mane môže chrániť pred vznikom žalúdočných vredov tým, že potláča rast H. pylori (najčastejšia baktéria spôsobujúca žalúdočné vredy) a chráni sliznicu žalúdka pred poškodením.6

Protizápalový účinok Lion's Mane možno pozorovať aj v tráviacom trakte, kde môže zabrániť poškodeniu tkaniva v iných častiach tráviaceho traktu (napr. pri ulceróznej kolitíde alebo Crohnovej chorobe).7

V. Zníženie rizika srdcových ochorení

Srdcové ochorenia sú jednou z najčastejších príčin úmrtí. Protektívny účinok užívania Lion's Mane spočíva v tom, že môže ovplyvniť rizikové faktory, ktoré sa podieľajú na vzniku a rozvoji srdcových ochorení, ako je zlepšenie metabolizmu tukov a zníženie hladiny triglyceridov. Pozitívny vplyv má aj na hladinu cholesterolu a obsiahnutá látka hericenón B, môže znížiť rýchlosť zrážania krvi, čím sa znižuje riziko infarktu alebo mŕtvice.8

VI. Pozitívny vplyv na diabetes a jeho príznaky

Diabetes je ochorenie súvisiace s poruchou riadenia hladiny cukru v krvi. Cukrovka môže neskôr viesť k rozvoju poškodenia obličiek, poškodeniu nervov na rukách a nohách alebo strate zraku. Účinok Lion's Mane spočíva práve v pozitívnom ovplyvňovaní tohto riadenia a znižovaní vedľajších účinkov cukrovky. Účinok spočíva v schopnosti blokovať aktivitu enzýmu alfa-glukozidázy, ktorý štiepi sacharidy v tenkom čreve.9

VII. Pomáhame vyhrať boj proti rakovine

Lions mane wooden background NATIMA 1200Prvotné výskumy naznačujú, že pri zmiešaní rakovinových buniek s výťažkom z Lion's Mane rakovinové bunky rýchlejšie odumierali, najmä rakovinové bunky pečene, hrubého čreva, žalúdka a krvi.10 11 Zaznamenali sa aj účinky na spomalenie rastu nádorov, ale to sa zatiaľ potvrdilo iba u zvierat.12

VIII. Redukcia zápalu a oxidačného stresu

Chronický zápal a oxidačný stres možno považovať za hlavné príčiny mnohých moderných ochorení vrátane srdcových chorôb, rakoviny a autoimunitných porúch. Výťažky z Lion's Mane obsahujú silné protizápalové a antioxidačné zlúčeniny, ktoré môžu pomôcť obmedziť účinky týchto civilizačných ochorení. Diskutuje sa aj o prínosoch pri znižovaní niektorých zdravotných rizík spojených s obezitou.13

IX. Posilňuje imunitný systém

Pri oslabenom imunitnom systéme je človek vystavený oveľa vyššiemu riziku nákazy vírusmi, baktériami atď. Užívanie Lion's Mane môže posilniť imunitný systém zvýšením aktivity črevného imunitného systému, ktorý chráni telo pred patogénmi, ktoré sa dostanú do čreva cez ústa alebo nos.

Ako užívať?

Huba Lion's Mane sa môže konzumovať surová, varená, sušená alebo dokonca ako čaj. Keďže ide o pomerne chutnú hubu (jej chuť sa prirovnáva k morským plodom), možno ju pridať napríklad do omáčok, polievok, smoothies alebo rizota.

Ak však chcete zintenzívniť jeho účinky a dopriať si všetky benefity, odporúča sa užívať ho vo forme kapsúl, najmä vo forme extraktov. Optimálne dávky vhodné na dosiahnutie konkrétneho zdravotného účinku zatiaľ neboli stanovené. Rôzne štúdie uvádzajú rôzne koncentrácie a veľkosti dávok. Závisí to aj od technologického postupu použitého na jej užívanie.

ZÁVER

Lion's Mane je vitálna huba, ktorá má veľký potenciál v oblasti neurologického zdravia. Vďaka svojim neuroprotektívnym vlastnostiam je jedným z najvyhľadávanejších výživových doplnkov pre zdravie nervov, mozgu a na prevenciu alebo podporu liečby rôznych neurologických ochorení. Mnohé z týchto prínosov už boli testované a do určitej miery potvrdené na ľuďoch, ale na definitívne potvrdenie si budeme musieť počkať ešte na niekoľko štúdií.



DOSTUPNÉ SUPLEMENTY HUBY LION'S MANE V NAŠOM E-SHOPE

Natios Lion extract

NATIOS Lion's Mane Extract, 500 mg, 30% polysaccharides, 90 vegánskych kapsúl

 

Mycomedica Lion

MycoMedica Hericium Extrakt (Lion's mane), 500 mg, 90 rastlinných kapsúl

 

Natios Lion prášek

NATIOS BIO Huba Lion's Mane Mletá (Korálovec ježovitý), 100 g

 


Natios Lion extract
NATIOS Lion's Mane Extract, 500 mg, 30% polysaccharides, 90 vegánskych kapsúl
Mycomedica Lion
MycoMedica Hericium Extrakt (Lion's mane), 500 mg, 90 rastlinných kapsúl

Natios Lionprášek
NATIOS BIO Huba Lion's Mane Mletá (Korálovec ježovitý), 100 g

 

Použitá literatúra:
[1] PATOČKA, J. Bioaktivní látky houby Korálovce ježatého (Hericium Erinaceus rinaceus). Psychiatrie. 2014. 18(4): 12-17.

[2] LI, I. CH.; CHANG, H.-H.; LIN, C.-H. et al. Prevention of Early Alzheimer’s Disease by Erinacine A-Enriched Hericium erinaceus Mycelia Pilot Double-Blind Placebo-Controlled Study. Front Aging Neurosci. 2020; 12: 155.

[3] RYU, S.; GEUN, H. L.; KIM, J. Y. Hericium erinaceus Extract Reduces Anxiety and Depressive Behaviors by Promoting Hippocampal Neurogenesis in the Adult Mouse Brain. J Med Food. 2018. 21(2):174-180.

[4] NAGANO, M.; SHIMIZU, K.; KONDO, R.; HAYASHI, C.; SATO, D.; KITAGAWA, K.; OHNUKI, K. Reduction of depression and anxiety by 4 weeks Hericium erinaceus intake. Biomed Res. 2010; 31(4):231-237.

[5] SAMBERKAR, S.; GANDHI S.; NAIDU, M. et al. Lion's Mane, Hericium erinaceus and Tiger Milk, Lignosus rhinocerotis (Higher Basidiomycetes) Medicinal Mushrooms Stimulate Neurite Outgrowth in Dissociated Cells of Brain, Spinal Cord, and Retina: An In Vitro Study. Int J Med Mushrooms. 2015;17(11):1047-54.

[6] WANG, G.; ZHANG, X.; MAIER, S. E. et al. In Vitro and In Vivo Inhibition of Helicobacter pylori by Ethanolic Extracts of Lion's Mane Medicinal Mushroom, Hericium erinaceus (Agaricomycetes). Int J Med Mushrooms. 2019;21(1):1-11.

[7] QIN, M.; GENG, Y.; LU, Z. et al. Anti-Inflammatory Effects of Ethanol Extract of Lion's Mane Medicinal Mushroom, Hericium erinaceus (Agaricomycetes), in Mice with Ulcerative Colitis. Int J Med Mushrooms. 2016;18(3):227-34.

[8] ALBADAWI, D. A. I.; RAVISHANKAR, D.; VALLANCE, T. M. et al. Impacts of Commonly Used Edible Plants on the Modulation of Platelet Function. Int J Mol Sci. 2022 Jan; 23(2): 605.

[9] LEE, S. K.; RYU, S. H.; TURK, A. et al. Characterization of α-glucosidase inhibitory constituents of the fruiting body of lion's mane mushroom (Hericium erinaceus). J Ethnopharmacol. 2020. 15;262:113197.

[10] KIM, S. P.; KANG, M. Y.; CHOI, Y. H. et al. Mechanism of Hericium erinaceus (Yamabushitake) mushroom-induced apoptosis of U937 human monocytic leukemia cells. Food Funct. 2011. 2(6):348-56.

[11] LI, W.; ZHOU, W.; KIM, F.-J. et al. IsolatiLI, W.; ZHOU, W.; KIM, F.-J. et al. Isolation and identification of aromatic compounds in Lion's Mane Mushroom and their anticancer activities. Food Chem. 2015. 1;170:336-42.on and identification of aromatic compounds in Lion's Mane Mushroom and their anticancer activities. Food Chem. 2015. 1;170:336-42.

[12] LI, G.; YU, K.; LI, F. et al. Anticancer potential of Hericium erinaceus extracts against human gastrointestinal cancers. J Ethnopharmacol. 2014. 28;153(2):521-30.

[13] MORI, K.; OUCHI, K.; HIRASAWA, N. The Anti-Inflammatory Effects of Lion's Mane Culinary-Medicinal Mushroom, Hericium erinaceus (Higher Basidiomycetes) in a Coculture System of 3T3-L1 Adipocytes and RAW264 Macrophages. Int J Med Mushrooms. 2015;17(7):609-18.

 

Autor: Veronika Šopíková