Čo sú to elektrolyty a prečo sú dôležité?

Elektrolyty sú minerály (ióny), ktoré sa rozpúšťajú v roztoku, ako je krv, pot alebo moč. Nazývajú sa "elektro"-lyty, pretože majú buď kladný, alebo záporný elektrický náboj. Nech už robíte čokoľvek, nedovoľte, aby sa vaše elektrolyty dostali z rovnováhy - celé vaše telo a mozog sa môžu dostať do nerovnováhy!

7 NAJDÔLEŽITEJŠÍCH ELEKTROLYTOV

Elektrolyty pracujú ako tím a vzájomne sa ovplyvňujú, aby umožnili vstup živín do buniek, vylučovanie odpadu, produkciu energie a prenos signálov. Tu sú najdôležitejšie elektrolyty pre zdravie výživy:

  • Sodík
  • Draslík
  • Horčík
  • Vápnik
  • Fosfát
  • Chlorid
  • Bikarbonát
Electrolytes NATIOS-minPRÍČINY NEROVNOVÁHY ELEKTROLYTOV

Hladinu elektrolytov môže narušiť niekoľko faktorov, ktoré môžu viesť k nežiaducim vedľajším účinkom. Medzi bežné príčiny nerovnováhy elektrolytov patria:

  • Dehydratácia
  • Potenie
  • Niektoré lieky
  • Hnačka
  • Zvracanie
  • Ťažké popáleniny
  • Zlyhanie srdca
  • Poruchy príjmu potravy
  • Ochorenie obličiek
PRÍZNAKY NEROVNOVÁHY ELEKTROLYTOV

Ako zistíte, že máte nedostatok elektrolytov? Vo väčšine prípadov budete mať aspoň niekoľko príznakov. Ich závažnosť sa môže líšiť v závislosti od konkrétnych minerálov, ktoré sú postihnuté. Medzi bežné príznaky nerovnováhy elektrolytov patria:

  • Bolesti hlavy
  • Únava
  • Zmätok
  • Zmeny nálady
  • Zvracanie
  • Strata chuti do jedla
  • Bolesti brucha
  • Nepravidelný srdcový tep
  • Necitlivosť
  • Zápcha
  • Časté močenie
  • Sucho v ústach
10 VÝHOD ELEKTROLYTOV OD HLAVY AŽ K PÄTE
Svaly futuristic-min
1. Zvyšujú výkon pri cvičení

Elektrolytové nápoje pomáhajú doplniť vodu, minerály a energiu stratenú počas cvičenia. Verte tomu alebo nie, ale už strata 1-2 percent telesnej hmotnosti v dôsledku potenia môže znížiť vašu silu, rýchlosť a koncentráciu. [1]

A keď sa potíte ako maniak, strácate elektrolyty ako šialení. Pot obsahuje veľa sodíka, ale aj horčíka, vápnika a draslíka. Najmä počas dlhých tréningov v horúcom počasí majte vždy po ruke elektrolytový nápoj.

2. Posilňujú svaly a kosti

Prínos elektrolytov sa môže rozšíriť aj na vaše svaly a kosti. Väčšina ľudí konzumuje príliš veľa okysľujúcich potravín, ako sú mliečne výrobky, mäso a spracované obilniny, ktoré zvyšujú kyslosť v tele. Acidóza môže viesť k strate minerálnej hustoty kostí a úbytku svalovej hmoty. Strava s vysokým obsahom draslíka však môže pomôcť stabilizovať pH, zabrániť metabolickej acidóze a zachovať svalovú hmotu.

3. Posilňujú imunitu

Elektrolyty úzko súvisia s imunitným systémom. Napríklad horčík pomáha telu kontrolovať zápal. Elektrolyty, ako sú draslík, vápnik, horčík a sodík, spoločne kontrolujú, čo sa môže dostať do bunky. Podporujú zdravú apoptózu: proces, ktorý telo využíva na zničenie buniek skôr, ako stihnú zmutovať. [2]

srdce futuristic-min
4. Stabilizujú hladinu cukru v krvi

Podľa najnovších výskumov môže cukrovka II. typu súvisieť s nízkym obsahom draslíka. V štúdii uskutočnenej na Johns Hopkins University School of Medicine vedci spojili nedostatok draslíka s vysokou hladinou inzulínu a glukózy, čo sú príznaky cukrovky. Je však potrebné vykonať ďalší výskum, aby sa zistilo, či doplnky stravy obsahujúce draslík môžu znížiť riziko cukrovky. Draslík a iné elektrolyty sa tak môžu stať súčasťou plánu prevencie cukrovky spolu s vyhýbaním sa cukru a dostatkom pohybu. [3]

5. Podporujú zdravie srdca

Výskum ukazuje, že zvýšením príjmu draslíka môžete znížiť krvný tlak. Horčík a vápnik tiež pomáhajú podporovať správny krvný tlak. Okrem toho horčík znižuje zápal, zabraňuje upchávaniu tepien a normalizuje nepravidelný srdcový tep. [4]

6. Podporujú spánok

Kvalitný spánok je ďalším veľkým prínosom elektrolytov pre zdravie. Vápnik napríklad pomáha mozgu premeniť tryptofán na spánkový hormón melatonín. Podľa časopisu Neuroscience vápnik podporuje spánok REM. Elektrolyty môžu dokonca pomôcť ľuďom s nespavosťou. Napríklad v dvojito zaslepenej klinickej štúdii z roku 2012, ktorej sa zúčastnilo 46 starších dospelých s nespavosťou, sa zistilo, že suplementácia horčíkom môže zvýšiť dĺžku a kvalitu spánku. [5]

mozek futuristic-min
7. Znižujú stres a úzkosť

Ďalším kľúčovým prínosom elektrolytov je zníženie stresu a úzkosti. Horčík je obzvlášť dôležitý na zníženie úzkosti. Napríklad metaanalýza 18 štúdií zistila, že "existujúce dôkazy naznačujú priaznivý účinok Mg na subjektívnu úzkosť. Horčík zohráva ústrednú úlohu v prirodzenej reakcii organizmu na stres. [6]

Chronický stres môže ľahko vyčerpať horčík a zvýšiť riziko úzkosti a depresie. Riešenie? Získajte dostatok horčíka v strave, a to buď z doplnkov stravy, alebo z potravín bohatých na horčík, ako je tmavá čokoláda, avokádo a mandle.

8. Pomáhajú pri bolestiach hlavy

Ak sú bolesti hlavy spôsobené dehydratáciou, môžu pomôcť elektrolyty. Podľa nedávnej štúdie má približne 10 % ľudí bolesti hlavy z dehydratácie. Môžu byť spôsobené stratou vody, elektrolytov alebo obidvoma spôsobmi. Horčík a sodík zohrávajú obzvlášť dôležitú úlohu v boji proti bolestiam hlavy spôsobeným dehydratáciou. Keď sa dostanú z rovnováhy, môže to viesť k problémom, ako sú bolesti hlavy a únava. Väčšina ľudí má v strave príliš veľa sodíka a málo horčíka. [7]

Dobrou správou je, že elektrolytové doplnky môžu byť jednoduchým spôsobom, ako zabrániť dehydratácii a doplniť hladinu nielen horčíka, ale aj ďalších minerálov. 

9. Zlepšujú trávenie

Elektrolyty udržujú tráviaci systém v pohybe. Vaše črevá sú vystlané hladkým svalovým tkanivom, ktoré je ovládané autonómnym nervovým systémom, teda časťou, ktorú nemôžete vedome ovládať. Ich rytmické kontrakcie sú dôležité pre vstrebávanie živín a vylučovanie odpadových látok. Draslík umožňuje kontrakciu svalov v črevách. Nízka hladina draslíka však môže brániť zdravému tráveniu. Preto je také dôležité dopĺňať draslík potravou a elektrolytovými doplnkami!

10. Môžu zabrániť vzniku obličkových kameňov

Obličkové kamene sú zhluky pevného materiálu, ktoré sa hromadia v moči. Častejšie sú tvorené vápenatými usadeninami. Vzhľadom na vzájomné pôsobenie draslíka a vápnika výskum ukazuje, že užívanie citrátu draselného môže pomôcť znížiť hladinu vápnika v moči.

Natios Electrolyte Complex, Elektrolyt komplex, Citrón, 600 g banner

KOMBINÁCIA ELEKTROLYTOV S AMINOKYSELINAMI

Mnohé elektrolytové doplnky sa kombinujú aj s aminokyselinami, pretože tie výborne dopĺňajú funkcie elektrolytov. Aminokyseliny zohrávajú v tele množstvo dôležitých úloh, od syntézy neurotransmiterov, enzýmov a hormónov až po regeneráciu a budovanie svalovej hmoty. Vďaka tejto kombinácii je doplnok ideálny pre každého, kto má vyššiu fyzickú aktivitu, či už pri cvičení, turistike, jazde na bicykli a náročnej práci.

Doplnok s kombináciou elektrolytov a aminokyselín nájdete aj v našom e-shope: Natios Electrolyte Complex v 2 skvelých príchutiach: malina alebo citrón

Natios Electrolyte Complex, Elektrolyt komplex, Malina, 600 g

Natios Electrolyte Complex, Elektrolyt komplex, Malina, 600 g

 

Natios Electrolyte Complex, Elektrolyt komplex, Citrón, 600 g

Natios Electrolyte Complex, Elektrolyt komplex, Citrón, 600 g


Natios Electrolyte Complex, Elektrolyt komplex, Malina, 600 g
Natios Electrolyte Complex, Elektrolyt komplex, Malina, 600 g
Natios Electrolyte Complex, Elektrolyt komplex, Citrón, 600 g
Natios Electrolyte Complex, Elektrolyt komplex, Citrón, 600 g

 

Použitá literatúra:
[1] S. M. Shirreffs a M. N. Sawka, „Fluid and electrolyte needs for training, competition, and recovery", J Sports Sci, roč. 29 Suppl 1, s. S39-46, 2011, doi: 10.1080/02640414.2011.614269.

[2] M. Tam, S. Gómez, M. González-Gross, a A. Marcos, „Possible roles of magnesium on the immune system", Eur J Clin Nutr, roč. 57, č. 10, Art. č. 10, říj. 2003, doi: 10.1038/sj.ejcn.1601689.

[3] „Potassium Levels Possible Key To Racial Disparity In Type 2 Diabetes - 03/02/2011". Link zde.

[4] C. J. Rodriguez, K. Bibbins-Domingo, Z. Jin, M. L. Daviglus, D. C. Goff, a D. R. Jacobs, „Association of sodium and potassium intake with left ventricular mass: coronary artery risk development in young adults", Hypertension, roč. 58, č. 3, s. 410–416, zář. 2011, doi: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.110.168054.

[5] B. Abbasi, M. Kimiagar, K. Sadeghniiat, M. M. Shirazi, M. Hedayati, a B. Rashidkhani, „The effect of magnesium supplementation on primary insomnia in elderly: A double-blind placebo-controlled clinical trial", J Res Med Sci, roč. 17, č. 12, s. 1161–1169, pro. 2012. Link zde.

[6] N. B. Boyle, C. Lawton, a L. Dye, „The Effects of Magnesium Supplementation on Subjective Anxiety and Stress—A Systematic Review", Nutrients, roč. 9, č. 5, s. 429, dub. 2017, doi: 10.3390/nu9050429.

[7] J. N. Blau, C. A. Kell, a J. M. Sperling, „Water-Deprivation Headache: A New Headache With Two Variants", Headache: The Journal of Head and Face Pain, roč. 44, č. 1, s. 79–83, 2004, doi: 10.1111/j.1526-4610.2004.04014.x.

 

Autor: David Hůrka