Bojujete so stresom? Skúste Ashawagandhu!

Už ste niekedy počuli pojem Ashwagandha? Jedná sa o malý ker so žltými kvetmi a oranžovo-červenými plodmi, ktorý pochádza z Indie a juhovýchodnej Ázie. Využívajú sa extrakty alebo prášok z koreňa alebo listov rastliny. Ashwagandha (Withania somnifera, Vitánia snodárna) je známa tiež pod názvom "indický ženšen" alebo "zimná čerešňa" a je známa a používaná predovšetkým z ajurvédskej medicíny ako životabudič. Ajurvéda existuje už tisíce rokov a je rešpektovaná aj Svetovou zdravotníckou organizáciou. Ajurvéda vníma ako najdôležitejšiu predovšetkým rovnováhu energie v tele. Ctí pritom prírodu, rešpektuje prírodné zákonitosti a súčasne jedinečnú individualitu. Podmienkou zdravia v ajurvéde je okrem iného vhodná strava.

Akú úlohu zohráva Aswagandha v ajurvédskej medicíne? Už po tisícročia sa používa ako súčasť rasajány (ajurvédska omladzovacia terapia tela a mysle). Rasajána je popisovaná ako bylinný prípravok, ktorý podporuje mladistvý stav fyzického a duševného zdravia a rozširuje šťastie. Tieto typy prípravkov sa podávajú malým deťom, ale užívajú ich aj ľudia stredného a staršieho veku pre zvýšenie dlhovekosti. Medzi ajurvédskymi bylinami rasajánov zaujíma najvýznamnejšie miesto práve ašvaganda. Väčšina rasajánových bylín sú adaptogény/antistresové látky. [1]

Aswagandha sa ale rýchlo dostáva aj do pozornosti západnej medicíny a výskumy o ich účinkoch sa začínajú rozrastať. V rastline bolo až doteraz objavených viac ako 80 rôznych biologicky aktívnych látok, od alkaloidov (isopelletierin, anaferín, anahygrin, withasomnin, cuscohygrin, ashwagandhin, ashwagandhinin), cez steroidné laktóny (withanolidy A-Y, withanosidy, withaferíny, withasomniferiny A–C a i.), až po fytosteroly, flavonoidy, saponíny (sitoindosidy), oligosacharidy a tanníny. Všetky tieto látky predstavujú potenciál významných medicinálnych účinkov.

Aké konkrétne účinky sú Ashwagandhe prisudzované?

II. Pozitívne ovplyvnenie športového výkonu

Ashwagandhe býva pripisovaný efekt vo forme zvýšenia športového výkonu. Výsledky štúdií [6] naznačujú, že bylina môže zvyšovať fyzickú výkonnosť, vrátane sily a využitia kyslíka počas cvičenia. U športovcov je tak veľmi obľúbená a pomáha im tak prírodne nabudiť telo k lepším výsledkom.

 

III. Môže zmierňovať prejavy niektorých duševných ochorení a porúch

Niektoré dôkazy naznačujú, že Ashwagandha môže u niektorých skupín obyvateľstva pomáhať znižovať príznaky určitých duševných ochorení, vrátane depresie. Určité náznaky tiež poukazujú na možné zmiernenie kognitívnych porúch u osôb s bipolárnou poruchou. [7] Čo sa týka efektov withánii pri neurodegeneratívnych ochoreniach, pripisuje sa hlavná úloha predovšetkým withanolidom, skupine steroidných laktónov s množstvom neurobiologických aktivít. Okrem iného dokážu inhibovať acetylcholínesterázu [8] a butyrylcholínesterázu [9], čím dochádza k zlepšeniu cholinergnej transmisie v mozgu, ktorá je napr. u pacientov s Alzheimerovou demenciou znížená.

V. Zníženie hladiny cukru v krvi

Niektoré štúdie naznačujú, že Ashwagandha môže mať istý prínos u osôb s cukrovkou alebo vysokou hladinou cukru v krvi. Dôvodom môže byť, že niektoré zlúčeniny v Ashwagandhe (najmä withaferin A) majú silnú antidiabetickú aktivitu a môžu pomáhať stimulovať bunky na prijímanie glukózy z krvného obehu.
[10] Výskumov v tejto oblasti je však doteraz obmedzené množstvo.

VI. Protizápalové účinky

Niektoré zlúčeniny obsiahnuté v Ashwagandhe, predovšetkým withanolidy môžu pomôcť znížiť zápal v tele. V roku 2021 bola vykonaná štúdia, v ktorej vedci podávali ľuďom s COVID-19 ajurvédsky liek obsahujúci 0,5 gramu Ashwagandhy (vrátane ďalších bylín) dvakrát denne počas 7 dní. U pacientov došlo za týchto 7 dní k zníženiu hladiny zápalových markerov CRP, IL-6 a TNF-α v porovnaní s placebom. [12]

VIII. Zlepšenie spánku

V súčasnej dobe sú ľudia stále v zhone, strese a vo veľkom preťažení. To všetko sa môže prejavovať na tom, že ľudia bojujú s problémami so spánkom. Jedni majú problém vôbec zaspať, druhí síce zaspia hneď ako doľahnú na vankúš, ale ich spánok je nekvalitný, a aj po 9-hodinovom spánku sa prebúdza úplne vyčerpaní. Pritom kvalitný spánok je absolútne nevyhnutnou podmienkou kvalitného života a možnosti plniť všetky svoje životné role (profesijnú, rodinnú ai). Ľudia, ktorí užívajú pravidelne práve Ashwagandhu, pociťujú, že ich spánok je pokojnejší a kvalitnejší. Benefitom takého skvalitnenia spánku je potom aj lepšia duševná bdelosť po prebudení. Ovplyvnenie kvality spánku súvisí často aj s pozitívnymi účinkami Ashwagandhy na duševný stres, ktorý býva najčastejším narušiteľom spánku.

Užívanie Ashwagandhy

Odporúčania pre dávkovanie Ashwagandhy sa líšia. Vo výskumoch sa pracuje obvykle s dávkami v rozmedzí 250-1250 mg na osobu.

Ako takmer u všetkých doplnkov stravy je viac než vhodné sa najskôr poradiť s kvalifikovaným lekárom v prípade tehotenstva a dojčenia. Užívanie je na zváženie ďalej v prípadoch rakoviny prostaty citlivej na hormóny, pri užívaní niektorých liekov (napr. benzodiazepíny, antikonvulzíva alebo barbituráty), pred operáciami, s autoimunitnou poruchou alebo poruchou štítnej žľazy alebo pri problémoch s pečeňou.

U niektorých osôb sa môžu vyskytnúť vedľajšie účinky. Preto vždy odporúčame začínať zľahka minimálnym dávkovaním av prípade potreby dávku postupne navyšovať. Optimálne benefity sú dosiahnuté pri dlhodobom užívaní v rámci niekoľkých mesiacov.

DOSTUPNÉ SUPLEMENTY ASHWAGANDHY NA NAŠOM E-SHOPE:
Bojujete se stresem? Zkuste Ashawagandhu!

NATIOS Ashwagandha Extract, 5000 mg, Extra Strength, 90 vegánskych kapsúl

Bojujete se stresem? Zkuste Ashawagandhu!

NATIOS BIO Ashwagandha prášok, 100 g

Bojujete se stresem? Zkuste Ashawagandhu!

Swanson Ashwagandha 450 mg, 100 kapsúl

Použitá literatúra: 

  1. Singh, N.; Bhalla, M.; de Jager, P.; Gilca, M. An Overview on Ashwagandha: A Rasayana (Rejuvenator) of Ayurveda. Afr J Tradit Complement Altern Med.  2011, 8(5): 208–213.
  2. Lopresti, A. L.; Smith, S. J.; Malvi, H. et al. An investigation into the stress-relieving and pharmacological actions of an ashwagandha (Withania somnifera) extract. A randomized, double-blind, placebo-controlled study. Medicine (Baltimore). 2019, 98(37): e17186.
  3. Baker, C.; Kirby, J. B.; O'Connor, J. et al. The Perceived Impact of Ashwagandha on Stress, Sleep Quality, Energy, and Mental Clarity for College Students: Qualitative Analysis of a Double-Blind Randomized Control Trial. Journal of Medicinal Food. 25(12): 1095-1101.
  4. O'Connor, J.; Lindsay, K.; Baker, C. et al. The Impact of Ashwagandha on Stress, Sleep Quality, and Food Cravings in College Students: Quantitative Analysis of a Double-Blind Randomized Control Trial. Journal of Medicinal FoodVol. 25 (12): 1086-1094.
  5. Speers, A. B.; Cabey, C. A.; Soumyanath, A.; Wrigh, K. M. Effects of Withania somnifera (Ashwagandha) on Stress and the Stress-Related Neuropsychiatric Disorders Anxiety, Depression, and Insomnia. Curr Neuropharmacol. 2021 Sep 14; 19(9): 1468–1495.
  6. Např. Bonilla, D. A.; Moreno, Y.; Gho, C. a kol. Effects of Ashwagandha (Withania somnifera) on Physical Performance: Systematic Review and Bayesian Meta-Analysis. J Funct Morphol Kinesiol. 2021, 6(1): 20.
  7. Chengappa, K. N. R.; Bowie, C. R.; Schlicht, P. J. Randomized Placebo-Controlled Adjunctive Study of an Extract of Withania somnifera for Cognitive Dysfunction in Bipolar Disorder. J Clin Psychiatry. 2013. 74(11):1076-83.
  8. Grover, A., Shandilya, A., Agrawal, V., Bisaria, V. S., Sundar, D. Computational evidence to inhibition of human acetyl cholinesterase by withanolide a for Alzheimer treatment. J Biomol Struct Dyn. 2012; 29(4): 651-662.
  9. Choudhary, M. I.; Yousuf, S.;, Nawaz, S. A.; Ahmed, S.  Atta-ur-Rahman. Cholinesterase inhibiting withanolides from Withania somnifera. Chem Pharm Bull (Tokyo) 2004; 52(11): 1358-1361.
  10. Sengupta, P.; Agarwal, A.; Pogrebetskaya, M. et al. Role of Withania somnifera (Ashwagandha) in the management of male infertility. Reprod Biomed Online. 2018. 36(3):311-326.
  11. Gorelick, J.; Rosenberg, R.; Smotrich, A. et al. Hypoglycemic activity of withanolides and elicitated Withania somnifera. Phytochemistry. 2015, 116:283-289.
  12. Devpura, G.; Tomar, B. S.; Nathiya, D. et al. Randomized placebo-controlled pilot clinical trial on the efficacy of ayurvedic treatment regime on COVID-19 positive patients. Phytomedicine. 2021. 84: 153494.

Autor: Veronika Šopíková